Ταυτότητα

Κείμενο Ταυτότητας

Η Πρωτοβουλία για Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί μια συνδικαλιστική κίνηση που δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει σε ιδρυματικό επίπεδο με σκοπό την προάσπιση και επέκταση από ταξική σκοπιά των κοινών συμφερόντων και αναγκών των φοιτητών κι εργαζόμενων στην Εκπαίδευση.

Αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα της ταξικής κοινωνίας, την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις απονεκρωμένες συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενικές Συνελεύσεις), την κυριαρχία των λογικών ατομικισμού-ανταγωνισμού και ανάθεσης που κυριαρχούν στους φοιτητές, αλλά και την ανεπάρκεια ή/και διαφωνία μας με υπάρχουσες δομές, αποφασίσαμε να συλλογικοποιηθούμε σ’ ένα συνδικαλιστικό σχήμα με ελευθεριακή και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Με αφετηρία το πανεπιστήμιο οργανώνουμε τη δράση/παρέμβαση μας με βάση τον Επαναστατικό Συνδικαλισμό, την ελευθεριακή κουλτούρα και το φεντεραλισμό:

1) Επαναστατικός Συνδικαλισμός: Στον καπιταλισμό η εκμετάλλευση και η καταπίεση πηγάζουν από τις οικονομικές σχέσεις και από την ταξική θέση κάποιου στην κοινωνία. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο με τη χειρωνακτική και πνευματική εργασίας της, τη στιγμή που μια μειοψηφία, τα αφεντικά (το Κεφάλαιο), τον συγκεντρώνουν, τον ελέγχουν και το διανέμουν. Οι εργαζόμενοι στην ταξική κοινωνία είναι σκλάβοι με μισθό, που βιώνουν καθημερινά την κυριαρχία του Κεφαλαίου στις ζωές τους. Αποτελώντας θέση αρχής για μας ότι αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως αυριανούς εργαζόμενους θεωρούμε αναγκαίο να παλέψουμε για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης μας μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα κι ειδικότερα το πανεπιστήμιο με τη γνώση που προσφέρει αποτελεί βραχίονα του οικονομικού συστήματος με σκοπό την αναπαραγωγή του και της κυρίαρχης κουλτούρας, την προετοιμασία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που θα στελεχώσει την καπιταλιστική παραγωγή και με βάση τις ανάγκες των αφεντικών την αντίστοιχη παραγωγή έρευνας. Βασική διεκδίκηση για μας είναι η κατάργηση όλων των εμποδίων ταξικού χαρακτήρα που, είτε αποτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων στην εκπαίδευση, είτε δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των σπουδών. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προώθηση της ελευθεριακής παιδείας, η οποία είναι τμήμα της πάλης για μια άλλη κοινωνία και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ελευθεριακή κομμουνιστική κοινωνία, όπου θα έχει εξαλειφθεί κάθε οικονομική εκμετάλλευση και κοινωνική καταπίεση.

Πυρήνας της συνδικαλιστικής μας πάλης αποτελεί η δράση/παρέμβαση για τη δόμηση του Ενιαίου Συνδικάτου Εκπαίδευσης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, αν και τα μαζικά όργανα των φοιτητών αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ενιαία σύσταση από ταξική άποψη. Ένα μειονοτικό τμήμα τους έχει αστική καταγωγή, ανήκει δηλαδή στην οικονομική ελίτ και μ’ αυτό όχι μόνο δεν μπορούμε να έχουμε κοινά συμφέροντα και ανάγκες, αλλά το θεωρούμε και ταξικά εχθρικό. Αφενός, λοιπόν, παρεμβαίνουμε στο μαζικότερο όργανο των φοιτητών που υπάρχει , αλλά δε μας αφορούν οποιεσδήποτε συζητήσεις περί υποτιθέμενων «φοιτητικών συμφερόντων», εξαιτίας της παραπάνω πραγματικότητας κι επιλέγουμε να έχουμε παρέμβαση ως αυριανοί εργαζόμενοι. Αφετέρου, θεωρούμε ότι η διαταξικότητα του φοιτητικού κινήματος είναι πλήρως ενσωματώσιμη και αγωνιζόμαστε να αποκτήσει το κίνημα ταξικά χαρακτηριστικά μέσα από την προώθηση της σύνδεσης των φοιτητικών συλλόγων με σωματεία και συνδικάτα και τη συμμετοχής σε απεργίες κι εργατικές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός της πάλης μας, όπως και το μέσο που θα εξαλειφθεί κάθε διαταξικότητα, είναι η δόμηση του Ενιαίου Συνδικάτου Εκπαίδευσης. Το Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαίδευσης θα έχει τη μορφή ομοσπονδίας – γι’ αυτό είναι αναγκαία και η ομοσπονδιοποίηση των ελευθεριακών σχημάτων με ταξική και συνδικαλιστική δράση- και θα συσπειρώνει στο εσωτερικό του, στα πλαίσια του πανεπιστημίου, αρχικά, φοιτητές κι εργαζόμενους στην Εκπαίδευση, ενώ, τελικά, αναγκαία είναι συνολικά η κλαδική ταξική ένωση σ’ αυτό όσων υπόκεινται στη σχέση Κεφαλαίου-Εργασίας από την πλευρά της Εργασίας.

Η οργάνωση της ταξικής και αντικαπιταλιστικής πάλης δεν είναι για μας κάποιος απώτερος στόχος για το μέλλον, ούτε περιμένουμε μέχρι να ωριμάσουν κάποιου είδους συνθήκες, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, χτίζοντας, έτσι, τη νέα κοινωνία στο κέλυφος της παλιάς. Μοναδική εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί η οργάνωση του οριζόντιου συνδικαλισμού και των αντι-ιεραρχικών δομών που θα κάνουν πράξη την επαναστατική-ταξική μας ενότητα και θα κλιμακώσουν την αντεπίθεση μας ενάντια στο Κεφάλαιο και τον πολιτικό του υπερασπιστή, το πολιτικό του μαντρόσκυλο που αναλαμβάνει την εξασφάλιση της αναπαραγωγής της κυριαρχίας του, το Κράτος.

Τέλος, είμαστε αλληλέγγυοι και οργανώνουμε τις συνθήκες για επέκταση της ταξικής αλληλεγγύης σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση εργαζόμενων εντός και εκτός πανεπιστημίου.

2) Ελευθεριακή κουλτούρα: Παλεύουμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην κυρίαρχη κουλτούρα της ιεραρχίας και προτάσσουμε τις λογικές της αυτό-οργάνωσης και της άμεσης ακηδεμόνευτης δράσης. Στεκόμαστε εχθρικά σε κάθε λογική ανάθεσης, η οποία έχει οδηγήσει αμέτρητες διεκδικήσεις σε ήττα και σε κάθε φυλετικό, σεξιστικό ή οποιονδήποτε άλλο διαχωρισμό που προωθούν το Κράτος και το Κεφάλαιο και παράγει καταπίεση. Στόχος μας η δημιουργία ενός αυτό-οργανωμένου απελευθερωμένου αντικαπιταλιστικού και αντικρατικού κινήματος που ενάντια στο σημερινό κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, θα προωθεί την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Απέναντι στην κανιβαλιστική λογική του καριερισμού, η οποία προωθεί τον ατομικό δρόμο και στηρίζει την αναπαραγωγή και ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος, αντιτάσσουμε τη συλλογική δράση πάνω στα κοινά συμφέροντα και ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας είναι να είμαστε εξειδικευμένοι μισθωτοί σκλάβοι και ότι η χειραφέτηση θα επιτευχθεί με κοινωνικούς-μαζικούς όρους ή δε θα υπάρξει καθόλου. Τέλος, ενάντια στον ανταγωνισμό που επικρατεί και σε κάθε εξουσιαστική αντίληψη, αντιπαραβάλουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης που η κάλυψη των αναγκών μας θα γίνεται «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του» και με κεντρικό σύνθημα « Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων».

3) Φεντεραλισμός:

Προωθούμε την πανελλαδική συγκρότηση της ελευθεριακής ταξικής τάσης, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τη δόμηση του Ενιαίου Συνδικάτου Εκπαίδευσης. Σε τοπικό επίπεδο θα επιδιώξουμε την ομοσπονδιοποίηση με ελευθεριακά σχήματα που βρίσκονται σε ταξική, συνδικαλιστική και ελευθεριακή κατεύθυνση και παρέμβαση, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο θεωρούμε αναγκαίο να δομηθεί η ομοσπονδία των ελευθεριακών σχημάτων με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1) ταξικό

2) αντικαπιταλιστικό

3) φεντεραλιστικό (με εκπροσώπους από κάθε σχήμα)

4) ελευθεριακό.

Τέλος, για να λάβει η αντικαπιταλιστική-αντικρατική μας πάλη πανελλαδικά την ανώτερη μορφή της είναι αναγκαίο ο προσανατολισμός της ομοσπονδίας αυτής να βρίσκεται στην κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων για τη δόμηση του Ενιαίου Συνδικάτου Εκπαίδευσης.

 

Πρωτοβουλία σύμβολο