Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για Ελευθεριακό Σχήμα Π.Θ. για την πανελλαδική καμπάνια «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

( Ανακοίνωση-κάλεσμα που μοιράστηκε 3/4 )

Βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που περνάει το καπιταλιστικό σύστημα ιστορικά με το Κεφάλαιο να διεξάγει μια ανεπανάληπτης έντασης επίθεση στις ζωές μας και σε κάθε κοινωνικό-δημόσιο αγαθό. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι μειώσεις μισθών, οι μαζικές κι εκδικητικές απολύσεις, η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, οι ελαστικές μορφές εργασίες, η μαύρη και απλήρωτη εργασία και τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας είναι το μόνιμο καθεστώς που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα, κομμάτι της ίδιας φρικτής πραγματικότητας αποτελεί η απόκλιση εκατομμυρίων ανθρώπων από κοινωνική ασφάλιση, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως και η διάλυση κοινωνικών και δημόσιων υπηρεσιών. Οι παραπάνω «εικόνες» συνθέτουν σκηνές πολέμου, ενός ταξικού πολέμου, που έχουν κηρύξει τα αφεντικά στην κοινωνία για να ορθοποδήσουν πάνω στο αίμα εργατών και σε συντρίμμια κοινωνικών δομών.

Το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει κάποια εξαίρεση. Οι μεταρρυθμίσεις και η συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί κομμάτι της επίθεσης των οικονομικά κυρίαρχων και του πολιτικού τους υπερασπιστή, του Κράτους, στους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, το κλείσιμο πανεπιστημίων, η εργασία με όρους γαλέρας και χωρίς δικαιώματα σε εργολάβους στη καθαριότητα, στέγαση και συντήρηση, η επιβολή μισθών πείνας , οι μαζικές απολύσεις εργαζόμενων, οι διαγραφές φοιτητών, η εντατικοποίηση των σπουδών, η σχεδόν εξάλειψη κάθε έννοιας δωρεάν σίτισης-στέγασης που συνοδεύεται με καταβολή χρηματικών ποσών από τους φοιτητές για συγγράμματα, αναλώσιμα και μετακινήσεις επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Παρ’ όλο που η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους αγώνες του εργατικού κινήματος σε μια παρατεταμένη ύφεση, ως αποτέλεσμα της ηγεμόνευσης των κοινοβουλευτικών λογικών στο εσωτερικό του, τα σωματεία των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠ.ΟΙΚ., η επιτροπή σχολικών φυλάκων και καθηγητές σε διαθεσιμότητα ξεκινούν την αυτοοργανωμένη πανελλαδική καμπάνια «Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης, 3-4-5-6 Απριλίου» και αποφασίζουν να περάσουν σε θέσεις μάχης και διεκδίκησης. Με αφετηρία τους την Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσους σταθμούς τη Λάρισα, το Βόλο, τα Άσπρα Σπίτια και τη Χαλκίδα, το καραβάνι θα καταλήξει στην Αθήνα. Στο Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης έχουν δηλώσει την συμπαράσταση και συμμετοχή τους μια σειρά από σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες στη βάση των κοινών κι ενιαίων συμφερόντων της εργατικής τάξης και στην κατεύθυνση της οργάνωσης της εργατικής αλληλεγγύης, που αποτελεί το όπλο μας απέναντι σε Κράτος και Κεφάλαιο. Τα βασικά αιτήματα της πανελλαδικής καμπάνιας είναι: Να λάβουν τέλος όλες οι δικαστικές απαιτήσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ και να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργατών, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπό το καθεστώς της αυτοδιαχείρισης, η επαναλειτουργία του εργοστασίου των Τσιμέντων Χαλκίδας και η ακύρωση όλων των απολύσεων, καθώς και η άμεση επαναπρόσληψη και πλήρη αποκατάσταση των απολυμένων του δημοσίου τομέα.

Ως αυριανοί εργαζόμενοι είναι αδιαπραγμάτευτο για μας ότι το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να στηρίξει μ’ όλες του τις δυνάμεις το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, όπως οφείλει να γίνεται με κάθε αγώνα που δίνεται για αξιοπρέπεια και να οργανώσει την αλληλεγγύη του, το όπλο μας ενάντια σε Κράτος-Κεφάλαιο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να σπάσουμε την ανάθεση, τη διαμεσολάβηση και να απορρίψουμε κάθε κοινοβουλευτική αυταπάτη, η οποία μόνο κατασταλτικά μπορεί να λειτουργήσει για τις διεκδικήσεις μας. Με δεδομένο ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε ανακωχή, μοναδική εγγύηση για την προάσπιση των ζωών μας είναι οι αντι-ιεραρχικές και ταξικές διαδικασίες, όπως και η οριζόντια οργανωμένη συλλογική μας δύναμη ενάντια στην οικονομική και πολιτική δικτατορία. Η πάλη για τα ταξικά μας συμφέροντα και ανάγκες μπορεί να δοθεί νικηφόρα μόνο από μας τους ίδιους, οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό.

Η Πρωτοβουλία για Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει και υποστηρίζει το σύνολο των δράσεων της πανελλαδικής καμπάνιας «Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης». Καλούμε το φοιτητικό κίνημα στην ταξική διαδήλωση, η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια της στο Βόλο, από την πλατεία Πανεπιστημίου μέχρι την ΕΡΑ Βόλου, το Σάββατο 4/3 και ώρα 7:30μμ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πρωτοβουλία 5